Műemlékvédelem felsőfokon

Author: Administrator / Címkék: ,


A "Hőpajzs History" képes arra, hogy egy műemlék jellegű épületen (pl. templomon, kastélyon stb.) egy olyan homlokzati bevonatot képezzen, amely nem csak hihetetlenül tartós, de energiamegtakarító, tehát hőszigetelő. Az épület homlokzata azonnal új külsőt kap.
Mire képes a "Hőpajzs Technológia"?
- akár 30 %-os energiamegtakarítás
- nyáron ingyenklíma
- hihetetlenül tartós bevonat, mely ellenáll mindennemű környezeti hatásnak.
- kapilláris felépítésének köszönhetően "kiszivatyúzza" a falainkból a vizet. A káros sókat a felszínre szállítva, megóvja a vakolat lemálását, az épület károsodását.
- megszünteti a hőhidakat
- nem biztosít életfeltételeket a mohák, zúzmók és minden más élő organizmus számára, tehát nem "zöldül" el a felület
- stb....

Bővebben:

Ez a kültéri védőbevonat múzeális épületekre, emlékművekre, kastélyokra, templomokra, lakóházakra fejlesztették ki. Jól alkalmazható mészcement, meszes alapokon, tégla-,kő-, vályog falakon, fa felületeken.A "History" egy szilikátos granulátumból és egy kapillárisképző, szívóképes kötőanyagból álló adaptív összetett anyag. Adaptív összetett anyagról beszélünk, mert a tulajdonságai külső behatásokra változnak. A kiszáradás után egy membránszerű struktúra jön létre, amely kb. 50%-ban szilikátos, párazáró, mikroszkópikus gömböcskéből (üvegkerámia), 50 %-ban kötőanyagból áll. Ez egy - a látható felülethez képest - három- négyszeres effektív felületnagyobbodáshoz vezet.

A bevonatra jellemző tulajdonságok:
A bevonat változóan diffúz, magas ellenállóságot mutat az agresszív környezeti hatások ellen, mint pl. a szmog és az ózon, kipárolgás- és oldószermentes, kiválló az UV- és időjárás állósága, hő- és fény-visszaverőképessége,nagyon jól színezhető (több mint 4000 szín), nehezen éghető, termikusan csillapítja a felületet, szorpciós/diffúz felületeken nedvességszabályozó. Rugalmassága révén repedésmentes felületet képez. Jól tapad.


A modern műemlévédelem hatásos eszköze

A probléma: gazdaságosan felújítani, komfortosan élni, fűtési- és hűtési energiát sprótolni műemlék épületekben is. Műemléki homlokzatok ritkán hőszigetelhetők a hagyományos módon, valamint a jellemzően nedves falak is jelentősen növelik a fűtési költségeket, még így sem biztosítva komfortos lakhatást.

A bevonat bármely műemlék épület külső felújításához alkalmazható pl. templomok, színházak, kastélyok , múzeumok, társasházak, lakóházak stb. Véd az agresszív kemikáliák és kipufogógázok
, a kifakulás és UV eredetű repedezés ellen. Az alkalmazás minden szokásos igény kielégítésén túl, a piacon egyedüliként még energiamegtakarítást (hőszigetelést) is eredményez, egy normál színezés áráért. Képességeit még extrém hőmérsékleti tartományokon is megőrzi.
A bevonat hosszantartó védelmet kínál a környezeti hatásokkal, a repedésekkel és a nedvességgel szemben. Algák,mohák és gombák kedvező táptalaj (nedvesség) hiányában a felületen nem tudnak megtelepedni. Évek múltán is úgy néz ki az épület, mintha "frissen újították" volna fel. A bevonat jól tapad savas, sótartalmú felületekre is.
A bevonattal egy bevizsgált, kipróbált védelmi rendszert kap a felhasználó. A felújítási időintervallum évtizedekre kitolódik, így hihetetlen gazdaságos.

A bevonat energiamegtakarítást eredményez, így alkalmazásával mind a fűtési, mind a hűtési költség jelentősen csökkenthető. A bevonat reflektáló hatása miatt nem kell számolni a homlokzat túlzott felmelegedéséből származó károkkal sem.A rugalmassága miatt - a bevonás után - nem látszanak az átmenetek a különböző alapfelületek között. A bevonattal felújított homlokzatokról a rájuk kerülő városi szennyeződések vízzel lemoshatóak. A mosás után - még az évekkel ezelőtt felújított homlokzatok is - újra újként tündökölnek.

Nedvesség okozta károk végleges megszüntetése, kiváló falszárító hatás!
A probléma: a falak nedvesedése épületkárokat okoz és növeli a fűtésköltséget.
A legtöbb - főleg múzeális - épület talajvíz elleni szigetelése hiányos vagy már tönkrement, így nem látja el a funkcióját, a falak nedvesek, a vakolatban kicsapodó sók károkat okoznak.

A régi épületek ásványi alapokkal rendelkeznek,amelyben a sóképződést meg kell akadályozni úgy, hogy a nedvességet belülről kifelé az épület falán kívül kell szállítani, ezért a műemlék jellegű épületek védelme megköveteli az optimális kapilláris szerkezettel rendelkező bevonati rendszerek alkalmazását.

Megoldás a History bevonat, amennyiben belső szárításra is szükség van a ThermoVital bevonat alkalmazása.
A bevonatot 20 éve sikeresen alkalmazzák a nedves falú épületek külső bevonataként. A változóan páraáteresztő membrán technológia lehetővé teszi, hogy a külső nedvesség (pl. eső) ne juthasson a falba, míg a belső nedvességet (a kerámiagömböcskék közötti kapillárisokon át) "kiszivatyúzza" onnan, a falra kerülve hamar elpárolog. A bevonatban található gömböcskék felszín növelő hatása miatt 4 szeresére nő a szárító felület a tényleges homlokzati nagysághoz képest.
A bevonat sd-értéke (sd- páradiffúzió képesség) száraz környezetben 1,7, nedves környezetben 0,02 között változik! Ennél nincs jobb érték. Amennyiben a nedvességnek a talaj felől folyamatos utánpótlása van, a fal sohasem lesz teljesen száraz, de a nedvességben szállított sók - a bevonat hatására - csak a fal külső felületén csapódnak ki, megóvva ezáltal a vakolatot. A felszínre szállított sók könnyűszerrel letörölhetőek. E sószállító hatással tökéletesen megóvható a homlokzat!

Összefoglalva:
-véd a külső,környezeti hatásoktól, a fölösleges nedvességet kivezeti a felületre, ahol az elpárolog, nem tömíti el a kapillárisokat, falszárító
-csökkenti a thermodinamikusan okozott repedésképződést, megakadályozva az újabb repedések kialakulását, lassítja a felület "öregedését"
- véd a savaktól, lúgoktól, agresszív kémiai és klimatikus hatásáktól, hihetetlen nagy UV-állósága révén nem fakul
-a felszínen engedi a sók kikristályosodását, így óvja a vakolatot ( a sókristályok nem tudják bomlasztani)
-véd a fagykároktól
-véd a kikeményedés okozta leválástól
-véd a napsugárzás hőenergiájától, nem engedi a holokzat túlzott felmelegedését

A bevonat természetesen ÉMI engedéllyel és vizsgálati jegyzőkönyvvel rendelkezik!

További információk a főoldalunkon!